Έπαινος γυναικών

La Lode delle donne. Ο Έπαινος των γυναικών, edizione, traduzione e commento a cura di Francesca Paola Vuturo, edizioni Lussografica, 2011, σ. 160, 17X24 εκ., ISBN 978-88-8243-290-4.

Ο «Έπαινος των γυναικών» είναι ένα ανώνυμο ποίημα γραμμένο στη δημώδη ελληνική, το οποίο γράφτηκε στην Κρήτη το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Το ποίημα εκτείνεται σε 735 στίχους και έχει ως θέμα τις γυναίκες. Πρόκειται για μία χλευαστική περιγραφή των ηθικών ελαττωμάτων των γυναικών αρχίζοντας από τις ανύπαντρες, προχωρώντας στις παντρεμένες και τελειώνοντας στις χήρες.

Η σύγχρονη αυτή κριτική έκδοση, η οποία συνοδεύεται από ιταλική μετάφραση και εκτεταμένο σχολιασμό, παρέχει στους μελετητές και στους αναγνώστες τη δυνατότητα να εκτιμήσουν από διάφορες απόψεις ένα σημαντικό ιστορικό και λογοτεχνικό τεκμήριο που δημιουργήθηκε στην Κρήτη κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας.

Στο έργο, η κριτική κατά των γυναικών που ανάγεται στο μεσαίωνα και είναι παρούσα σε διάφορα λογοτεχνικά κείμενα του ιταλικού 15ου αιώνα καθώς και σε ελληνικά κείμενα του 15ου και 16ου αιώνα, συνοδεύεται από το ζωηρό και ρεαλιστικό πορτραίτο μιας κοινωνίας όπως εκείνη της βενετικής Κρήτης, της οποίας ο ανώνυμος συγγραφέας είναι μέτοχος και θεατής.

Πηγή: οπισθόφυλλο του βιβλίου, http://www.flickr.com/photos/notix/6805711370/in/photostream/

Φωτογραφία εξωφύλλου: http://www.flickr.com/photos/notix/6951822891/sizes/z/in/photostream/

Advertisements