Κυπριακές πηγές για την άλωση της Αμμοχώστου το 1571

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης (επιμ.), Κυπριακές πηγές για την άλωση της Αμμοχώστου, μετάφρ. Ελένη Χαρχαρέ, Αθήνα: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ΕΙΕ, 2011, σ. 168, 17Χ24 εκ. ISBN 978-960-9538-01-5 [Πηγές της Κυπριακής Γραμματείας και Ιστορίας αρ. 2].

2012.12.28-AmmochostosΤο βιβλίο είναι το δεύτερο της σειράς «Πηγές της Κυπριακής Γραμματείας και Ιστορίας» που εκπονείται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη χορηγία του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Σε αυτό παρουσιάζονται, στο ιταλικό πρωτότυπο και σε ελληνική μετάφραση, δύο κείμενα Κυπρίων συγγραφέων που αφηγούνται την άλωση της Αμμοχώστου το 1571. Πρόκειται για κείμενα του Αλεξάνδρου Ποδοκάθαρου, που πολέμησε μεταξύ των υπερασπιστών της Αμμοχώστου στο πλευρό του πολέμαρχου Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου, και του πατρός Αυγουστίνου Αμμοχωστιανού, ηγουμένου της μονής του Αγίου Αντωνίου στην Αμμόχωστο.

Στο εκτενές εισαγωγικό μελέτημα του επιμελητή, παρουσιάζονται οι συγγραφείς και τα κείμενα και η ιστοριογραφική παράδοση που τα έφερε ως εμάς, ενώ υπογραμμίζεται ότι έως τώρα η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς στα 1570-1571 και η δραματική παράδοση της πόλης τον Αύγουστο του 1571 ήταν γνωστή κυρίως μέσα από τις αφηγήσεις των Ιταλών στρατιωτικών Άγγελου Γάτου και Νέστορος Μαρτινέγκου. Με την έκδοση και ελληνική μετάφραση των κειμένων του Ποδοκάθαρου και του ηγουμένου Αυγουστίνου προστίθενται δύο μαρτυρίες Κυπρίων στις πηγές για την άλωση της Αμμοχώστου. Οι δύο αυτόπτες μάρτυρες επιτρέπουν, με τα κείμενά τους, να γίνει αντιληπτό το πώς βιώθηκαν τα δραματικά γεγονότα της επιβολής της Οθωμανικής κατοχής στη μεγαλόνησο από τους ίδιους τους Κυπρίους.

Σε επίμετρο η έκδοση συμπληρώνεται από δυο ανέκδοτα κείμενα συναφή με το θέμα, την έκθεση του βενετού διοικητή της Αμμοχώστου Pandolfo Guero, ο οποίος ήδη από το έτος 1563 προειδοποιούσε για τις ανάγκες συντήρησης και ενίσχυσης της οχύρωσης της Αμμοχώστου, και η έκθεση του τελευταίου λατίνου επισκόπου Αμμοχώστου Ιερωνύμου Ragazzoni για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πολιορκημένη πόλη.

Πηγή:

http://www.eie.gr/nhrf/institutes/inr/slider_editions/04_Kitromilidis_gr.pdf
http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&Titlesid=173241

Advertisements