Το πρωτόκολλο του νοταρίου Ιωάννη Μ. Βλαστού

Γιάννης Γρυντάκης, Το πρωτόκολλο του επαρχιώτη νοταρίου Ιωάννη Μ. Βλαστού, Ρούστικα 1599-1618, Archivio di Stato di Venezia, Notai di Candia (B.285), Χανιά Κρήτης 2012 (=Τάλως 20(2012)), σ. 416, 17Χ24 εκ., ΙSSN 1106-92 IX.

grindakisΣτο βιβλίο δημοσιεύονται διπλωματικά 303 πράξεις των ετών 1599-1618 του νοταρίου Ρουστίκων του διαμερίσματος Ρεθύμνου Ιωάννη Βλαστού, από το πρωτόκολλο του νοταρίου το οποίο φυλάσσεται στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας στη σειρά Notai del regno di Candia, b. 285.

Ο εκδότης προτάσσει εισαγωγή με την περιγραφή του πρωτοκόλλου, την απαρίθμηση των γνωστών ρεθυμνιωτών νοταρίων, τα γνωστά βιογραφικά στοιχεία του νοταρίου Ιωάννη Βλαστού, την περιγραφή των γλωσσικών ιδιατεροτήτων του και τους κανόνες της έκδοσης. Την έκδοση των πράξεων ακολουθούν: Ευρετήρια ονομάτων, χωριών και πόλεων, ναών, μονών, μετοχίων και τοπωνυμίων, Λεξιλόγιο εμπλουτισμένο με πραγματολογικά στοιχεία, Παράρτημα με «Ελεύθερη απόδοση στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα των 30 πρώτων πράξεων του πρωτοκόλλου», επτά πανομοιότυπα, κατάλογος των πράξεων του πρωτοκόλλου κατά είδος, Βιβλιογραφία.

Η σημασία των νοταρικών εγγράφων στη διερεύνηση της ιστορίας του βενετοκρατούμενου χώρου είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη, κάθε δε νέα έκδοση, καρπός μόχθου πολλού, είναι καλοδεχούμενη.

Advertisements