Μαρίνος Φαλιέρος, Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν

Μαρίνος Φαλιέρος, Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν, Επιμέλεια Arnold van Gemert – Wim Bakker, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, [Θεσσαλονίκη] 2014, σ. 116, 15,5Χ24 εκ., ISBN 978-960-231-157-8 [Παλαιότερα Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας -6-].

FALIEROS_LOGOIΟι Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν, του βενετοκρητικού φεουδάρχη και ποιητή Μαρίνου Φαλιέρου, είναι ένα δημώδες παραινετικό ποίημα 326 στίχων, το οποίο γράφτηκε μετά το 1421, με αποδέκτη τον γιο του ποιητή, τον Μάρκο.
Το έργο του Φαλιέρου φαίνεται να ακολουθεί την ηθικοδιδακτική παράδοση της ελληνικής υστερομεσαιωνικής λογοτεχνίας, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί, σε ένα τμήμα του, διασκευή του μεσαιωνικού πεζού έργου De cura rei familiaris, που γνώριζε τότε εξαιρετική επιτυχία. Ο Φαλιέρος χρησιμοποιεί το πρότυπο αυτό και άλλες πηγές επιλεκτικά, προσαρμόζοντάς το στην κοινωνική πραγματικότητα της Κρήτης, για να διατυπώσει τις δικές του συμβουλές για τη ζωή.
Το ποίημα συμβουλεύει για την επιλογή της νύφης, τις συζυγικές σχέσεις, την κατανομή καθηκόντων μέσα στην οικογένεια και τη μοίρα των παιδιών, την ανατροφή των αγοριών, τη διεύθυνση μιας οικογένειας, τις απειλές που προέρχονται από τον πλούτο και τη χλιδή, τον χειρισμός του δεύτερου γάμου , τα οικονομικά-κληρονομικά ζητήματα.
Πέρα από τον παραινετικό του χαρακτήρα, το ποίημα αποτυπώνει γενικότερα προβλήματα της αρχοντικής κοινωνίας στη βενετοκρατούμενη Κρήτη.
Το ποίημα ενσωματώθηκε τον 16ο αιώνα σε ένα εκτενέστερο έργο με τον ίδιο τίτλο, γραμμένο από τον Μάρκο Δεφαράνα και τυπωμένο στη Βενετία το 1543. Εκδόθηκε το 1977 από τους Wim Bakker και τον Arnold van Gemert.
Η επανέκδοση του έργου, με εισαγωγή, επιλογή βιβλιογραφίας και επίλογο, έγινε με την επιμέλεια των πρώτων εκδοτών του, ομότιμους σήμερα καθηγητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Πηγές:
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών: http://www.ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=882:falieros-logoi&catid=58&Itemid=132&lang=el
Η εικόνα από: http://www.early-modern-greek.org/wp-content/uploads/2014/04/FALIEROS_LOGOI_DIDAKTIKOI_copy.jpg
Βλ. επίσης δείγμα κειμένου (αρχικές σελίδες και μέρος της Εισαγωγής): http://www.ins.web.auth.gr/images/stories/Mesaioniki_nea_el_grammateia/LOGOI%20DIDAKTIKOI%20DEIGMA%20(1).pdf

Advertisements