Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco». Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, 04 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015. 

el_grecoΗ έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ελληνικού επετειακού προγράμματος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του El Greco, παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 4 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Η έκθεση παρουσιάζει το πολιτισμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, πριν αναχωρήσει από τον Χάνδακα της Κρήτης (το σημερινό Ηράκλειο) για τη Βενετία, το 1567. Αφηγείται πτυχές του κοινωνικού και καλλιτεχνικού περιβάλλοντος της Κρήτης του 16ου αιώνα μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαθήτευσε αλλά και ωρίμασε εικαστικά ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις μεγάλες εκθεσιακές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται 200 περίπου σημαντικά αντικείμενα, θρησκευτικά και κοσμικά, αρχειακές πηγές, χειρόγραφα και έντυπα, εικόνες και πίνακες Κρητών και Ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη παρουσιάζει τη σημασία της Κρήτης για τη Βενετία τον 16ο αιώνα και χαρτογραφεί την κοινωνική, ιδεολογική και οικονομική διάρθρωση του νησιού, με εργαλείο τη σχέση πόλης-υπαίθρου.

Η δεύτερη εξετάζει τα καλλιτεχνικά φαινόμενα του ιδιαίτερου αστικού, κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος των Κρητικών πόλεων, δίνοντας έμφαση στο πώς οι Κρητικοί ζωγράφοι επιχείρησαν να συνδυάσουν τη βυζαντινή με τη δυτική παράδοση.

Η τελευταία ενότητα δομεί μία ερμηνεία για την κρητική περίοδο του Θεοτοκόπουλου, με βασικό εργαλείο την υφολογική εξέταση των έργων του και τη σύγκρισή τους με άλλα κρητικά έργα.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, από συλλογές και μουσεία της Ελλάδας, Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μητροπόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια, καθώς και μουσεία του εξωτερικού.

Πηγές

http://www.byzantinemuseum.gr/?nid=1912

http://www.byzantinemuseum.gr/el/temporary_exhibitions/?nid=1910

Συνοπτικός κατάλογος έκθεσης: http://www.byzantinemuseum.gr/showdownn.php?id=188210&t=1&arid=1910

Advertisements