Η συμφορά της Κρήτης

Μανόλης Σκλάβος, Της Κρήτης ο χαλασμός (Η συμφορά της Κρήτης), επιμέλεια Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Θεσσαλονίκη, Α.Π.Θ., Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών 2014, σ. 136, 15,50Χ24 εκ., ISBN 978-960-231-164-6.

SKLAVOS_-O-CHALASMOS-THS-KRHTHSΤη νύχτα της 29ης Μαΐου 1508 η βενετοκρατούμενη Κρήτη συνταράχτηκε από έναν πολύ δυνατό σεισμό, που έγινε αισθητός μέχρι τη Μ. Ασία και την Κύπρο και προξένησε ζημιές στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), όπου ισοπέδωσε τη μισή πόλη καταπλακώνοντας πολλούς κατοίκους κάτω από τα ερείπια, καθώς και στις ανατολικές επαρχίες του νησιού. Η έντασή του έχει υπολογιστεί στους 6,5 έως 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η διάρκειά του στα 15-20 δευτερόλεπτα, ή, όπως πιο παραστατικά το περιέγραψε ο δούκας του Βασιλείου της Κρήτης «όσο χρειαζόταν κανείς για να πει λίγο βιαστικά το Πάτερ ημών».

Το ποίημα του Κρητικού Μανόλη Σκλάβου, Της Κρήτης ο χαλασμός (γνωστότερο ως Η Συμφορά της Κρήτης) αποτελεί τη σημαντικότερη λογοτεχνική πηγή για τον σεισμό. Ο Σκλάβος επικεντρώνεται στις επιπτώσεις του σεισμού στον Χάνδακα και αποδίδει τη συμφορά, ακολουθώντας την παραδοσιακή πεποίθηση, σε τιμωρία του Θεού για τις αμαρτίες των κατοίκων. Το ποίημα, που γράφτηκε λίγο καιρό μετά τον σεισμό, φανερώνει τη διασύνδεση του δημιουργού του με τις βενετικές αρχές, καθώς και την εκκλησιαστική του παιδεία.

Η παρούσα έκδοση του ποιήματος, την οποία επιμελήθηκε η επίκουρη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, είναι χρηστική. Επίμετρο συγκεντρώνονται και άλλες μαρτυρίες για τον ίδιο σεισμό: επιστολές, έγγραφα, τραγούδια, μαρτυρίες προσκυνητών και περιηγητών, «ενθυμήσεις».

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Πρόλογος ― 9
Εισαγωγή ― 11
Της Κρήτης ο χαλασμός (Η Συμφορά της Κρήτης) ― 79
Επίμετρο ― 103
Επιλογή βιβλιογραφίας ― 131

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πρώτες σελίδες και πρόλογος του έργου: http://ins.web.auth.gr/images/stories/Mesaioniki_nea_el_grammateia/Sklavos_DEIGMA.pdf

Παρουσίαση του βιβλίου στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών: http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=957:sklavos-kriti&catid=58&Itemid=132&lang=el

Φωτογραφία εξωφύλλου: http://www.early-modern-greek.org/archives/854

Advertisements