Το δίκτυο των πόλεων-οχυρών στο κατά θάλασσαν κράτος της Βενετίας

Νίκος Σκουτέλης, Ο πόλεμος χωροτάκτης. Το δίκτυο των πόλεων-οχυρών στο κατά θάλασσαν κράτος της Βενετίας, 16ος-17ος αιώνας, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα 2013, σελ. 228, εικ. 49, χάρτες 71 και αρχιτεκτονικά σχέδια 13, ISBN 978-960-244-158-9.

skoutelis,polemosΤο βιβλίο του αρχιτέκτονα Νίκου Σκουτέλη, με θέμα την εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στις ελλαδικές και δαλματικές παράκτιες πόλεις κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, καλύπτει μια ευρεία και σημαντική χρονική περίοδο, και προσεγγίζει το συνολικό φάσμα της πολεοδομικής εξέλιξης – από τη χωροταξία και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έως την αστική συγκρότηση των ιστορικών αυτών πόλεων και την προσαρμογή τους στο φυσικό περιβάλλον-, αναδεικνύοντας με ανθρωποκεντρική ματιά την επίδραση του πολέμου στο αστικό και φυσικό τοπίο.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο σ. οριοθετεί το χωροχρονικό πλαίσιο ανάπτυξης των οχυρωματικών έργων, σύμφωνα με το αμυντικό σχέδιο που διαμόρφωνε στις κτήσεις της η Βενετία, ως πολιτικό και διοικητικό κέντρο αποφάσεων. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζει τη συμβολή και τη δράση των στρατιωτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων. Το τρίτο μέρος εστιάζει στο τοπίο της πόλης, όπως το λιμάνι και τα τείχη, το διοικητικό κέντρο και οι κατοικίες, καθώς και στη σχέση πόλης και ενδοχώρας. Στο τέταρτο και πέμπτο μέρος καλύπτονται, αντίστοιχα, οι πολεμικές προετοιμασίες, με κυριότερο σημείο αναφοράς την πόλη του Χάνδακα, και τα συμπεράσματα για το δίκτυο των πόλεων-οχυρών.

Η εικονογραφική τεκμηρίωση του τόμου, με πίνακες, φωτογραφίες, αρχειακό χαρτογραφικό υλικό και κατόψεις των οχυρωμένων πόλεων και της πολεοδομικής τους εξέλιξης, προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για την εικόνα τους τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα.

Το κείμενο της παρουσίασης και η εικόνα εξωφύλλου από:

http://www.biblionet.gr/book/193395/%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82,_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82,_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82/%CE%9F_%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82

http://www.archaiologia.gr/blog/2014/04/17/%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/

http://www.piop.gr/el/Publications/Istorika-Kentra/O-polemos-xwrotaktis.aspx

http://www.skoutelis-zanon.gr/files/items/4/42/polemos-skoutelis_.pdf

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s