Πανόραμα της Κέρκυρας του 1806

Despoina Zernioti – John McKesson, Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα. The Ionian Islands and Western Greece, Catalogue of an Exhibit of Drawings by Edward Dodwell and Simone Pomardi, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, Κέρκυρα 2014.

Ionian-IslandsΜε καθυστέρηση ενός έτους παρουσιάζεται ο κατάλογος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι (2014) στην Κέρκυρα με θέμα «Ιόνια Νησιά & Δυτική Ελλάδα: Έργα από τα ταξίδια των E. Dodwell & S. Pomardi, 1801 & 1805-1806», την επιμέλεια της οποίας είχαν η Δέσποινα Ζερνιώτη CMG, διευθύντρια του Μουσείου και ο καθηγητής John Camp, διευθυντής ανασκαφών Αρχαίας Αγοράς της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Από το υλικό που παρουσιάζεται στον τόμο, ξεχωρίζουμε την πολύτιμη υδατογραφία της πόλης της Κέρκυρας στο απογευματινό φως το 1806. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας πανόραμα, σε τέσσερα φύλλα διαστάσεων 73Χ102 εκ. το καθένα, καμωμένο από υψηλό σημείο, προφανώς από το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνος. Χάρη στη σχεδόν φωτογραφική καταγραφή της πόλης, οφειλόμενη στη δεξιοτεχνία δύο σπουδαίων καλλιτεχνών και περιηγητών του Dodwell και του Pomardi, έχουμε την μοναδική τύχη να γνωρίσουμε την πόλη της Κέρκυρας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, να αφουγκραστούμε την καθημερινότητα, τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αλλά και ομάδων διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης μέσα από τις σκηνές της καθημερινής ζωής που καταγράφονται στους δρόμους, στις ιδιωτικές αυλές και τα λιακωτά, όπως οι δύο ζωγράφοι τα είδαν από ψηλά.Edward Dodwell - Simone Pomardi

Οδηγός στην περιήγηση της πόλης είναι οι εκκλησίες και τα καμπαναριά τους που ορθώνονται σχεδιασμένα με λεπτομέρειες. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: το καμπαναριό της Σπηλαιώτισσας, στην αρχική του μορφή ίδιο σχεδόν με το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, ο ναός της Κρεμαστής με τον μεγάλο νάρθηκα στη νότια πλευρά, τα καμπαναριά του Ταξιάρχη και του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός της Μαντρακίνας στο βάθος, το καμπαναριό του αγίου Ελευθερίου, το καμπαναριό του Εσταυρωμένου, ο ναός της Πλατυτέρας και του Αγίου Νικόλαου, ο ναός της Θεοτόκου Φανερωμένης των ξένων και απέναντι ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, τα καμπαναριά του Ντόμου και της Αννουντσιάτας, στο βάθος ο ναός του Αγίου Αθανασίου και τέλος, το καμπαναριό του Αγίου Βασιλείου.
Η εικόνα στον ιστοχώρο: http://www.pixeet.com/pano/CSKKGZZX

Advertisements