350 χρόνια από τη λειτουργία του Κολλεγίου Φλαγγίνη – Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

Flanginis-1Flanginis-2

Flanginis-3

Η Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας από την αρχή της ιδρύσεώς της το 1498 είχε στόχο να γίνει η γέφυρα των Ελλήνων προς τη Δύση. Ο Θωμάς Φλαγγίνης, με ρίζες κυπριακές και κερκυραϊκές, χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου, το οποίο θα προετοίμαζε τα ελληνόπουλα για ανώτατες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Με αρχιτέκτονα τον Baldassarre Longhena οικοδομήθηκε το κτίριο του Κολλεγίου, που δέχτηκε τους πρώτους μαθητές τον Ιούνιο του 1665. Η δωρεά προέβλεπε τη δωρεάν φοίτηση των μαθητών και την πληρωμή των διδασκόντων. Η δράση του  διακρίνεται σε δύο περιόδους: η πρώτη έως το κλείσιμό του το 1797, κατά την κατάληψη της Βενετίας από τους Γάλλους, και η δεύτερη από το 1805 έως το 1927,  με μικρά διαστήματα παύσης της λειτουργίας του. Σε αυτό συστήθηκε η πρώτη οργανωμένη βιβλιοθήκη σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Δύσης. Συνολικά στο Κολλέγιο φοίτησαν 550 σπουδαστές και δίδαξαν 30 δάσκαλοι.
Το σημερινό Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, κατόπιν δωρεάς της περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας, στεγάζεται από το 1953 στο ίδιο κτίριο του Κολλεγίου. Αποτελεί το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας στο εξωτερικό και αναπτύσσει επιστημονικές δραστηριότητες, δεχόμενο υποτρόφους και ερευνητές.

(Κείμενο του καθηγητή και Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου, κ. Γεωργίου Πλουμίδη, στο σχετικό φυλλάδιο των ΕΛΤΑ).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 350 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του Κολλεγίου Φλαγγίνη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κυκλοφόρησαν σειρά γραμματοσήμων, φακέλων πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, τυποποιημένης σειράς γραμματοσήμων, Αλμπουμ και καρτών, όπως φαίνονται παραπάνω.

Advertisements

One thought on “350 χρόνια από τη λειτουργία του Κολλεγίου Φλαγγίνη – Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

  1. Παράθεμα: Collegio Flangini 350 anni – Κολλέγιο Φλαγγίνη 350 χρόνια | ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.