Περιγραφή των γεγονότων, πώς οι Τούρκοι εξεπόρθησαν τη Λευκωσία, 1570

MembreΦίλιππος Μεμπρέ, Αξιόπιστη και λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων, πώς οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεσή τους με ισχυρές δυνάμεις εναντίον του λαμπρού Βασιλείου και της νήσου Κύπρου και εξεπόρθησαν βίαια την πρωτεύουσα αυτού Λευκωσία, Επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης – Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, Σειρά «Πηγές της Κυπριακής γραμματείας και ιστορίας», αρ. 3, Αθήνα 2013, σ. 144, 17X24 εκ., ISBN 978-960-9538220.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Πηγές της Κυπριακής Γραμματείας και Ιστορίας» του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, παρουσιάζει την αφήγηση του Φίλιππου Μεμπρέ για την πολιορκία και την άλωση της Λευκωσίας από τους Τούρκους στις 9 Σεπτεμβρίου 1570. Η μαρτυρία του Μεμπρέ συμπληρώνει εκείνες του Αλέξανδρου Ποδοκάθαρου και Αυγουστίνου Αμμοχωστιανού για την άλωση της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571 και το μαρτυρικό τέλος του υπερασπιστή της Μαρκαντώνιο Βραγαδίνου, που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς.

Ο Φίλιππος Μεμπρέ υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πολιορκίας της Λευκωσίας. Η αφήγησή του αρχίζει με τις πρώτες ειδήσεις σχετικά με την επερχόμενη εισβολή την άνοιξη του 1570 και συνεχίζεται με την εξιστόρηση της τουρκικής απόβασης στις Αλυκές της Λάρνακας τον Ιούλιο του 1570 και με ημερολογιακή έκθεση της προέλασης προς τη Λευκωσία και της πολιορκίας και άλωσης της πρωτεύουσας του Βασιλείου της Κύπρου στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση του Μεμπρέ προτάσσονται πρόλογος του γερμανού εκδότη, «Βιβλιοπώλη» Ιωακείμ Λόχνερ, και περιληπτική περιγραφή της νήσου Κύπρου και της ιστορίας της. Ο συγγραφέας Φίλιππος Μεμπρέ αιχμαλωτίστηκε κατά την άλωση της Λευκωσίας και στάλθηκε αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκε για αρκετούς μήνες μέχρι την εξαγορά της ελευθερίας του το 1571. Κατά την αιχμαλωσία του έγραψε τη μαρτυρία του σε ιταλική γλώσσα και βρήκε τρόπο να τη στείλει λαθραία στη Νυρεμβέργη όπου μεταφράστηκε στα γερμανικά και δημοσιεύθηκε. Το ιταλικό πρωτότυπο δεν έχει διασωθεί, ενώ το φυλλάδιο της γερμανικής έκδοσης έχει διασωθεί σε μόνο επτά γνωστά αντίτυπα. Το κείμενο κυκλοφόρησε επίσης σε πολωνική μετάφραση.

Η έκδοση του κειμένου του Μεμπρέ απαρτίζεται από φωτομηχανική αναπαραγωγή του άκρως δυσεύρετου πρωτότυπου γερμανικού κειμένου από το αντίτυπο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου και από ελληνική απόδοση του κειμένου από την Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου. Οι επιμελητές προτάσσουν εισαγωγικό μελέτημα για το κείμενο και τον συγγραφέα. Επιτάσσεται επίμετρο στο οποίο εκδίδεται αδημοσίευτος κατάλογος των πεσόντων κατά την άλωση της Λευκωσίας από χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μουσείου Correr Βενετίας. Επίσης περιλαμβάνονται σύντομος σχολιασμός της αφήγησης της πολιορκίας (Έλση Μαθιοπούλου) και σημείωμα για τα γλωσσικά χαρακτηριστικά του κειμένου (Αναστασία Δασκαρόλη).

Η έκδοση πλουτίζεται με πλούσια εικονογράφηση, κυρίως χαρτογραφικές απεικονίσεις της πολιορκίας, από τις συλλογές του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος – Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Εισαγωγή – Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης και’Ελση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου
Ι. Οι συγκινήσεις μιας εποχής πολεμικών συγκρούσεων
II. Η αφύπνιση της νεωτερικής περιέργειας και το ειδησεογραφικό περιβάλλον
III. Ο συγγραφέας και το κείμενο
IV. Παράδοση του κειμένου
Φίλιππος Μεμπρέ – Warhafftige und unterschiedliche Beschreibung, wie die Turcken anfengtlich das treffliche Konigreich und Insel Cypern mit grosser Macht uberfallen und darinnen die Hauptstadt Nicosia mit gewalt erobert
Αξιόπιστη και λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων, πώς οι Τούρκοι άρχισαν την επίθεσή τους με ισχυρές δυνάμεις εναντίον του λαμπρού Βασιλείου και της νήσου Κύπρου και εξεπόρθησαν βίαια την πρωτεύουσα αυτού Λευκωσία
Επίμετρο – Πεσόντες στην άλωση της Λευκωσίας
Σύντομος σχολιασμός της αφήγησης της πολιορκίας – Έλση Τορναρίτου-Μαθιοπούλου
Παρατηρήσεις επί των γλωσσικών χαρακτηριστικών του κειμένου – Αναστασία Δασκαρόλη
Σημείωση για την εικονογράφηση
Ευρετήριο

Το κείμενο της παρουσίασης και η φωτογραφία του εξωφύλλου από:
http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ihr/slider_editions/Membre_gr.pdf
http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ihr/slider_editions/Membre_en.pdf

Τα περιεχόμενα του βιβλίου από:
http://www.politeianet.gr/books/9789609538220-mempre-filippos-ethniko-idruma-ereunon-eie-axiopisti-kai-leptomeris-perigrafi-ton-gegonoton-pos-oi-tourkoi-archisan-tin-epithesi-tous-me-ischures-dunameis-enantion-tou-lamprou-basileiou-kai-tis-nisou-kuprou-kai-exeporthisan-biaia-tin-proteuousa-autou-leukosia-247187

Βλ. επίσης:
http://spititiskyprou.gr/wp-content/uploads/2016/03/PROSKLISI-9-MAR-2016.pdf

 

Advertisements